Volledig Hitma-assortiment
2019-08-02 13:06:00

Groen rechts

Gemiddelde leestijd 2 minuut Door Astrid van Ballegoy op 2 augustus 2019

Steeds vaker hoor ik de term ‘groen rechts’ voorbij komen. Tijdens branchebijeenkomsten waar circulaire businessmodellen worden gepresenteerd, in interviews met ondernemers, tijdens marketingseminars en ga zo maar door. Iemand opperde zelfs dat er een politieke partij voor opgericht zou moeten worden. Via Google kwam ik erachter dat deze Groen Rechts-partij er al eens is geweest, opgericht in 1997. Waarschijnlijk was de tijd toen nog niet rijp voor deze stroming.

Podium
Nu wil ik hier geen politiek verhaal van maken, maar de term ‘groen rechts’ stemt mij wel hoopvol. Deze geeft aan dat je mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering niet standaard in het hokje van de linkse klimaatdrammers hoeft te stoppen. Je vindt ze ook onder rasechte rechtse ondernemers. En gelukkig krijgen ambassadeurs van de nieuwe duurzame economie, ongeacht of ze van de linker- of rechterflank of het midden zijn (of zich daar vrij tussendoor bewegen), steeds vaker een podium.

Op de site ‘Green Leaders’ van Duurzaam Bedrijfsleven staat dat echte groene leiders voldoen aan de volgende criteria.

  • Green Leaders boeken nu en in de toekomst resultaten. Zij focussen zich niet op problemen, maar komen juist met praktische oplossingen. Succesvol duurzaam ondernemen staat bij deze leiders centraal.
  • Green Leaders maken impact vanuit hun positie. Zij durven beslissingen en risico’s te nemen, zoeken naar innovatieve verbindingen of scheppen een cultuur die vernieuwing stimuleert.
  • Green Leaders tonen duurzaam leiderschap en zijn transparant. Zij durven ook eerlijk te zijn over wat nog niet lukt. Het dienen van een groter geheel is voor hen belangrijker dan het eigenbelang.

Duurzaam
Een onderneming met een directie die wat mij betreft in bovenstaande profiel past is QbiQ Wall Systems. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en monteert verplaatsbare systeemwanden en glaspuien. Naast innovatie is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk issue voor QbiQ. Zij beschikken over het Cradle to Cradle Bronze-certificaat en zijn daar terecht trots op. Hiermee garanderen ze hun klanten dat hun producten niet toxisch zijn en vrijwel eindeloos opnieuw gebruikt kunnen worden, zonder kwaliteitsverlies. Hun duurzame werkwijze heeft ook betrekking op hun energieverbruik, het voorkomen van watervervuiling en het bieden van goede werkomstandigheden (o.a. voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt).

Het mooie van groene leiders vind ik dat ze vanuit hun hart een koers kiezen en daar trouw aan zijn.

Vanuit je hart
Het mooie van groene leiders vind ik dat ze vanuit hun hart een koers kiezen en daar trouw aan zijn. Dit zorgt voor een duidelijke bedrijfspropositie, waarmee uiteraard onderaan de streep geld verdiend moet worden, maar die zeker niet voorbij gaat aan de zorg voor anderen en het klimaat. Ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen. Alleen daarom al is het belangrijk dat we deze groene voorlopers zo vaak mogelijk een podium geven.

 

Deze tekst verscheen ook als column op Maakindustrie.nl.

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Zoals de ouden zongen...

Door Astrid van Ballegoy op 15 augustus 2014.

In mijn dorp, oké Bovenkerk hoort bij Amstelveen, maar voor de echte Bovenkerkers blijft het ons dorp, is opvallend veel muzika...
Lees meer

Serious Xmas in de Hitma-hal

Door Astrid van Ballegoy op 2 december 2014.

Sinds 2004 staan de donkere dagen voor kerst in het teken van Serious Request. En ondanks dat wij bij Hitma best van de goede do...
Lees meer

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy