Volledig Hitma-assortiment
2022-07-13 16:33:00

Welkom in de techniekfamilie!

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Astrid van Ballegoy op 13 juli 2022

Vijf jaar geleden verliet een collega ons bedrijf om onderwijsassistent te worden bij het vak techniek op een middelbare school in de buurt. Jammer voor ons, maar van haar een hele stoere stap waar ik enorm veel bewondering voor heb. Zij ging écht iets doen om het tekort aan techneuten in Nederland op te lossen, en wel bij de bron; het onderwijs. En het bleef niet bij onderwijsassistent. Twee jaar later startte ze met de lerarenopleiding en vervolgens stond ze als techniekdocent voor de klas.

TechCampus Amsterdam
Net als ik vraagt mijn oud-collega zich af waarom relatief weinig jongeren een technische opleiding kiezen en waarom ze technische banen zo vaak links laten liggen. Om hier verandering in te brengen zet ze nu opnieuw stap in haar carrière. Met pijn in ‘t hart neemt ze afscheid van haar leerlingen om bij TechCampus Amsterdam aan de slag te gaan. Ik had nog nooit van de TechCampus gehoord, maar het blijkt een samenwerkingsverband en tegelijk een decentrale, stadsbrede leeromgeving te zijn waar leerlingen van alle Amsterdamse vo-scholen en uit het primair onderwijs meerdere keren in hun schoolloopbaan kennis maken met technologie en bijbehorende beroepen. Wat een goed initiatief!

Het aantal techniekstudenten schijnt nog steeds terug te lopen en dat is een ramp als je ziet voor welke uitdagingen we staan.

Minder techniekstudenten
Zelf ben ik niet zo dapper om mijn baan op te zeggen en me fulltime te richten op het promoten van techniek onder jongeren, maar ik voel me wel medeverantwoordelijk voor de toekomst van de technische sector. Het aantal techniekstudenten schijnt nog steeds terug te lopen en dat is een ramp als je ziet voor welke uitdagingen we staan (energietransitie, vergrijzing, robotisering, digitalisering). Er moet dus echt iets gebeuren.

Familiegevoel
Werk jij nou ook bij een technisch bedrijf, schreeuw dan van de daken hoe leuk, belangrijk en uitdagend jouw werk is. Nodig jongens en meisjes van alle leeftijden uit en vertel ze dat je als techneut een hele goede boterham kunt verdienen. Maar nog belangrijker; laat ze weten dat in technische branches leuke, aardige collega’s vaak jarenlang met elkaar samenwerken, waardoor zo’n bedrijf bijna als familie voelt. En als soms een ‘familielid’ de overstap naar het onderwijs maakt, dan laten we deze techniekambassadeur met liefde gaan.

P.S. Lijkt het jou leuk om lid te worden van de Hitma-familie? We zoeken nog Hitmaatjes. Kijk maar eens naar onze vacatures.

 

Dit blog verscheen eerder als column op Maakindustrie.nl.

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy