Volledig Hitma-assortiment
2021-10-27 17:35:00

Fit for 55

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Astrid van Ballegoy op 27 oktober 2021

De titel doet misschien vermoeden dat ik tips ga geven over hoe je fit de leeftijd van 55 jaar kunt aantikken. Maar nee, ik bedoel het Fit for 55-pakket waarmee de Europese Commissie wil voorzien in een eerlijke, concurrerende en groene transitie naar een klimaatneutraal Europa. Een pakket waar ik benieuwd naar ben. Want met de klimaattop nog vers in het geheugen, lijkt het erop dat we veel praten, maar nog weinig in ‘action, action, action’ komen.

Ambitieuze hervormingen
De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 55% omlaag ten opzichte van het niveau van 1990. Vandaar het ‘Fit for 55-pakket’. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt het één van de meest ambitieuze hervormingen van het EU-beleid ooit. Een tiental wetsvoorstellen moet zorgen voor realisatie van de doelstellingen van de Green Deal. Uiteindelijk is Europa dan in 2050 klimaatneutraal.

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME is blij met het Fit For 55-pakket. Er wordt niet langer gestuurd op nationale CO2-reductie, maar op een gezamenlijke CO2-reductieopgave voor alle EU-lidstaten. “Zo beschermt Fit For 55 enerzijds de concurrentiepositie van onze industrie en vergroot het anderzijds de kansen van Nederlandse energie-innovaties op de Europese markt”, aldus FME.

De technologische industrie wil de vernieuwde Europese ambitie onder andere behalen met Plan 6-25. De focus ligt op innovaties die de procesefficiency verbeteren en  kosten verlagen. Zo moet tot en met 2025 een reductie van 6 Mton CO2 per jaar worden gerealiseerd.

Ik heb vooral bewondering voor bedrijven die samen met hun ketenpartners de mouwen opstropen en gewoon beginnen.

Duurzame succesverhalen
Mooie plannen, maar zijn we niet aan de late kant? Gelukkig zijn er bedrijven die het roer al een tijdje geleden hebben omgegooid. Zo hoorde ik 13 oktober jongstleden tijdens een masterclass van STEM (community voor professionals in de technische B2B) over de businesskanten en -kansen van duurzaamheid en circulariteit in de praktijk. STEM was te gast bij het bedrijf Interface (producent van tapijttegels) waar duurzaamheid en circulariteit inmiddels de leidraad vormen voor hun business model. Interessant hoe zij dit samen met hun ketenpartners succesvol in de praktijk brengen en wat de visie en drivers hierachter zijn. Wil je hier meer over weten, kijk dan de film ‘Beyond Zero’.

Daarnaast presenteerde diezelfde middag Erick Wuestman (kwartiermaker in circulaire economie) hoe je als onderdeel van een supply chain invloed hebt op de duurzame en circulaire prestaties van jezelf, je leveranciers en je afnemers.

Nu beginnen!
Met dit soort praktijkvoorbeelden kunnen we wat! En als we het alarmerende rapport van het IPCC over klimaatverandering mogen geloven, is er geen tijd te verliezen. De roep om duurzame productie en consumptie en een circulaire economie wordt groter. Daar kunnen we eindeloos over blijven brainstormen, maar ik heb vooral bewondering voor bedrijven die samen met hun ketenpartners de mouwen opstropen en gewoon beginnen.

* Deze tekst is ook als column gepubliceerd op Maakindustrie.nl.

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Sampling with a smile

Door Anne Marijke Zwarts op 24 juli 2015.

‘Sampling with a smile’ dat was het thema tijdens de Keofitt-conferentie in Svendborg (Denemarken) die Hennie de Oude en ik ...
Lees meer

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy