Volledig Hitma-assortiment
2015-01-23 16:14:00

‘Who the hell is Hitma?’

Gemiddelde leestijd 6 minuut Door Piet Steenkist op 23 januari 2015

Jullie houden van mooie verhalen. Dat bleek uit de enthousiaste reacties die wij ontvingen naar aanleiding van de blogs van Albert Schepers. En ook bij Hitma smulden we van de geschiedenislessen en anekdotes van onze oud-directeur. Hoogste tijd om ook aan te kloppen een andere oud Hitma-directeur, de opvolger van Albert Schepers: Piet Steenkist. Piet kroop meteen in de pen. Lees hier zijn eerste blog. Astrid van Ballegoy

Eerste medewerker filtratie-afdeling
Op 15 februari 1972 ben ik op 29 jarige leeftijd bij Hitma in dienst gekomen als commercieel medewerker in de buitendienst van de net opgerichte afdeling Filters. De toenmalige directeur was de heer Frederikse. Albert Schepers was nog adjunct directeur. Hij volgde de heer Frederikse in 1974 op. De samenwerking tussen Hitma en Pall Fitration, waar Albert Schepers in zijn blog aan refereerde, stond nog in de kinderschoenen. Instrumentatie en buizen waren in die tijd de belangrijkste productlijnen. Ik was de eerste medewerker van de filtratie-afdeling en rapporteerde aan de heer Wetzels die o.a. verantwoordelijk was voor de verkoop van Pall-persluchtdrogers. De samenwerking met Pall Filtration bleek een schot in de roos. Immers in de jaren ’80 groeide de Pall-activiteiten uit tot de belangrijkste verkoopgroep in ons bedrijf.

Lucky Luyk
Najaar 1977 verhuisden we van ons prachtige Jugendstilpand uit 1908 in het Amsterdamse Museumkwartier (van de architecten J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk, u kent ze ook van het Koninklijk Theater Carré) naar het industrieterrein in Uithoorn. Het oude Hitma-pand in de Jan Luykenstraat kreeg later bekendheid door de krakersrellen in 1982 als het kraakpand de ‘Lucky Luyk’.

Dubbel geparkeerd
De verhuizing naar Uithoorn was noodzakelijk gezien de logistieke problemen die we in Amsterdam ondervonden. In de Jan Luykenstraat stond het altijd vol met geparkeerde auto’s. Het was gebruikelijk om dubbel te parkeren en dan een briefje met naam en telefoonnummer onder de ruitenwisser te plakken voor het geval je auto in de weg stond. Het kwam dus meermalen per dag voor dat je de straat op moest om je auto te verzetten. 
Hitma had op het binnenplein bij het pand zo’n 6 parkeerplaatsen. Aangezien er maar 1 inrit/uitrit was, moest het halve bedrijf gemobiliseerd te worden bij vertrek van een collega die eerder was gekomen. En wat te denken van de bevoorrading waarbij de hele Jan Luykenstraat voor geruime tijd volledig geblokkeerd werd.

Acquisitie Aluglas
In Uithoorn bouwden we naast het bestaande kantoorgebouw een servicegebouw met magazijnen, servicediensten en later ook een laboratorium en cleanroom. De eerste jaren in Uithoorn werden gekenmerkt door de acquisitie van Aluglas (tegenwoordig APG), in Nederland het grootste handelshuis van farmaceutische en deels cosmetische glasproducten (flessen, ampullen e.d.). De belangrijkste leverancier van Aluglas was SGD (Saint-Gobain Desjonquères, dochter van onze aandeelhouders in die tijd). Vandaar de link tussen Hitma en Aluglas. De eerste jaren opereerde Aluglas vanuit haar vestiging in Amersfoort en magazijn in Soesterberg. Later werden een eigen kantoor en magazijn gebouwd naast het Hitma-gebouw in Uithoorn. 

Brouwers verpakkingstechniek
Teneinde bredere verpakkingsactiviteiten te ontwikkelen, werd in die periode ook Brouwers Verpakkingstechniek gekocht. Brouwers was een klein bedrijf met slechts enkele werknemers. Ze vertegenwoordigden een paar fabrikanten van verpakkingsmachines. De ontwikkeling is mede door de zware concurrentie van grote spelers in de markt nooit echt van de grond gekomen. Toen de toenmalige divisiemanager met pensioen ging, hebben we de activiteiten afgebouwd.  

Van Frankrijk naar Zweden
In 1989 werd onze toenmalige aandeelhouder Saint-Gobain (voortgekomen uit een fusie tussen Saint-Gobain en Pont à Mousson) benaderd door Indutrade, een groep van technische (handels)bedrijven met haar hoofdzetel in Stockholm, Zweden. Gunnar Tindberg de toenmalige CEO van Indutrade kende Hitma door de gezamenlijke Pall-activiteiten van Hitma en andere Scandinavische bedrijven die eerder door indutrade waren ingelijfd.

Beroemde etentjes
Saint-Gobain was inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere industriële bedrijven van de wereld en de Hitma-verkoopactiviteiten van gietijzeren buizen e.d. waren op dat moment nog maar van bescheiden omvang. De grote projecten werden immers door de eigen vestiging van Pont à Mousson in Almere uitgevoerd. Hitma had niet veel synergie met de andere, veelal enorm grote productiebedrijven van Saint-Gobain. Los van de alom bekende jaarlijkse etentjes met de aandeelhouders, reeds genoemd door Albert Schepers, was er weinig interactie met Saint-Gobain. Voor die beroemde etentjes werden wij als divisiemanagers (dat was ik toen inmiddels) bij toerbeurt ook uitgenodigd.

Groei onder de Indutrade-vlag
De overname door de het Zweedse bedrijf Indutrade werd dus een feit. Het nooit bevestigde verhaal is dat de toenmalige CEO van Saint-Gobain bij het bezoek van Gunnar Tindberg in Parijs niet eens van het bestaan van Hitma af wist: ‘Who the hell is Hitma?’

De verandering van aandeelhouder bleek een groot succes. We merkten al snel dat het behoud van volledige zelfstandigheid en identiteit en de toegang tot collegabedrijven met dezelfde markten, producten, kennis en strategie grote voordelen waren.

In mijn volgende blog vertel ik u hoe Hitma verder tot bloei kwam onder de vleugels van de Zweedse holding Indutrade.

Piet Steenkist

 

Piet Steenkist
Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy