Volledig Hitma-assortiment
2014-10-21 16:06:00

Hoe Hitma van Pont-a-Mousson buizenleverancier transformeerde naar de huidige organisatievorm

Gemiddelde leestijd 5 minuut Door Albert Schepers op 21 oktober 2014

In zijn eerste blog schreef onze oud-directeur de heer Albert Schepers over de vroege geschiedenis van Hitma. Zoals beloofd, vertelt hij in deel twee hoe ons bedrijf zich verder ontwikkelde naar de huidige vorm. Ik wens je veel leesplezier. Astrid van Ballegoy

Ontgassingsinstallaties
In mijn beginjaren bij Hitma werden in Nederland veel kant-en-klare ontgassingsinstallaties gebouwd. Deze werden op sledes gemonteerd en vervolgens verstuurd naar Aramco in het Midden-Oosten en Shell wereldwijd. Op elke ontgasser werd Masoneilan als fabrikaat regelaar voorgeschreven. Deze regelaars leverde Hitma dan aan de installateur. Ook werd voorgeschreven dat op elke ontgassingsinstallatie een Trinity Heatless gasdroger moest worden geïnstalleerd. Deze drogers kwamen van Trinity uit de Verenigde Staten. Voor deze drogers vroegen én kregen wij de vertegenwoordiging. Al snel bleek dat Trinity ook multi-thermokoppel insteekbuizen produceerde. Deze waren wel 6 meter lang en werden in reactoren binnen de olie-industrie toegepast. Hitma nam ook deze multi-thermokoppel insteekbuizen in het pakket. Dit was rond 1960.

Thermokoppelzakbuizen
In Engeland was in die tijd de firma Lloyd & Hillman actief. Tijdens de oorlog boorde dit bedrijf geweerlopen. Na de oorlog ging men de lange boormachines gebruiken om dezelfde soort thermokoppelzakbuizen voor de olie-industrie te maken als Trinity in Amerika. Loyd & Hillman werd gekocht door ene Maurice Hardy die tijdens de oorlog met zijn vrouw een restaurant in Londen had. Voor de knowhow had Hardy contact gezocht met Trinity (dat al langer deze producten maakte en meer vakkennis in huis had). E.e.a. raakte in een stroomversnelling toen een fabrikant van filters in Amerika (Pall genaamd) de Trinity Corporation die in problemen was geraakt, overnam. Trinity was oorspronkelijk een klant van Pall voor de voorfilters en nafilters voor hun drogers. Hitma had inmiddels contact gekregen met Lloyd & Hillman die voor de Europese markt goedkopere producten leverde dan Trinity en bovendien de order kreeg voor alle thermokoppelzakbuizen voor de nieuwe Esso Raffinaderij die toentertijd in Rotterdam werd gebouwd.

Pall-fiters
Enfin, zo kwam het contact tot stand tussen Hitma en Maurice Hardy, die op zijn beurt via zijn Trinity-relaties bij Pall USA binnenkwam. Hij wist Pall USA ervan te overtuigen een Pall-vestiging in Europa op te richten, bracht Lloyd & Hillman in en werd zelf benoemd tot directeur van Pall Europe. Door zijn inzicht en capaciteiten wist hij Pall Europe uit te bouwen tot een bedrijf dat net zo groot werd als Pall Corporation in de USA.

Filtratieproducten
Hitma was in eerste instantie alleen geïnteresseerd in de drogers en thermokoppelzakbuizen voor de olie-industrie waar we d.m.v. Masoneilan goed bekend mee waren. Steeds bleef Hardy ons vertellen dat we met filtratieproducten toch veel groter konden worden dan met die andere producten. Toen we de boot niet meer af konden houden, zijn we met de Pall-filters begonnen en moesten we Maurice Hardy gelijk geven. Tot op de dag van vandaag levert Hitma filtratieproducten. Deze filters, filterhuizen, filtratiesystemen etc. vindt u bij Hitma Filtratie.

Veiligheidsafsluiters en instrumentatie
Op de ontgassingsinstallaties die in die tijd in grote getalen werden gebouwd, zaten ook standaard de Crosby-veiligheidsafsluiters en United Electric druk- en temperatuurschakelaars. Uit die tijd dateert dan ook de vertegenwoordiging van deze producten. Afsluitertechniek is nog steeds een belangrijk onderdeel van HitmaMeet- en regelinstrumentatie, zoals drukschakelaars en temperatuurregelaars, vindt u bij Hitma Instrumentatie.

Tegenwoordig gaat het er uiteraard allemaal heel anders aan toe. Hitma Groep is uitgebreid met single-use technologie voor ultrapure processen, zoals in de biofarmacie en gebouwautomatisering. Ook specifieke zaken zoals drukbeveiliging m.b.v. breekplatenmonsternametechnologie, hoogwaardige slangen en gas- en vlamdetectie krijgen binnen Hitma extra aandacht.

Op naar de 100 jaar
Ik hoop dat u het interessant vond te lezen over de geschiedenis van Hitma Groep, waar ik van 1957 tot 1994 zelf deel van heb uitgemaakt. Dit was het tweede deel van mijn verhaal. Deel 1 van mijn blog vindt u ook terug op de Hitma-site. Dit is gebaseerd op de overleveringen van de eerste Hitma-directeur de heer Hylkema.

Ik heb met veel plezier mijn verhalen met u gedeeld en wens Hitma een bloeiende toekomst toe. Op naar de 100 jaar in goede gezondheid (zowel voor het bedrijf als voor de medewerkers).

Albert Schepers

Albert Schepers
Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

‘Who the hell is Hitma?’

Door Piet Steenkist op 23 januari 2015.

Jullie houden van mooie verhalen. Dat bleek uit de enthousiaste reacties die wij ontvingen naar aanleiding van de blogs van Albe...
Lees meer

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy