Volledig Hitma-assortiment
2013-05-24 15:08:00

Nieuw leven in de brouwerij?

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut 24 mei 2013

De Dwyer-producten van Hitma Instrumentatie komt u tegen in uiteenlopende toepassingen. Zowel machinebouwers als eindgebruikers automatiseren m.b.v. deze instrumentatie processen die anders behoorlijk lastig uit te voeren en tijdrovend zouden zijn; één van die processen betreft het brouwen van bier.

Meer thuisbrouwerijen
U komt de Dwyer-producten wereldwijd tegen in vele bierbrouwerijen, maar we zien ook dat het zelf thuis op ambachtelijke wijze brouwen van bier steeds populairder wordt. Doordat mensen geïnteresseerd zijn in het creëren van een biertje naar hun eigen smaak, zijn velen verslingerd geraakt aan het bierbrouwen. Met een paar ingrediënten, de juiste apparatuur en een beetje geduld, kunt ook u genieten van een op maat gemaakt biertje. Aangezien het van 24 mei t/m 2 juni "De week van het Nederlandse bier" is, geven we graag uitleg over het brouwproces.

Het brouwproces
Het bierbrouwproces kent drie stappen:
1. Kookfase
2. Maischvat-fase (ook wel bekend als wort-fase)
3. Fermentatiefase.

Fermentatieproces cruciaal
De 3 bovengenoemde fasen zijn bijzonder temperatuurgevoelig, maar de fermentatiefase is de belangrijkste. Gedurende de fermentatie wordt er gist toegevoegd aan het wort dat ontstaat in de tweede fase van het proces. Dit wort bevat natuurlijke suikers en additieven die de gist ‘opeten’ en omzetten in alcohol en koolzuurgas. Tijdens deze fase ontstaat de alcohol en wordt het bier gecarboniseerd, vandaar de gevoeligheid. Het fermentatieproces van wort wordt meestal uitgevoerd bij 20 graden Celsius, maar bij de vorming van alcohol en carbonisering komt ook warmte vrij. Het is belangrijk dat de fermentatietemperaturen de 20 graden Celsius niet overschrijden, anders reageert de gist niet en duurt het langer voordat er fermentatie optreedt. Wanneer de temperatuur te laag is, kan deze de gist bovendien laten “schrikken” en “doden”. Door deze gevoeligheid vormt de fermentatiefase een cruciaal onderdeel van het brouwproces.

Temperatuurcontrole en –regeling
Love Controls, onderdeel van Dwyer Instruments, biedt verschillende mogelijkheden voor aan/uit-regelingen bij de ondersteuning van het temperatuurgevoelige fermentatieproces. Interessant is dat Dwyer onlangs de TSW, een weerbestendige digitale temperatuurschakelaar, op de markt heeft gebracht. Deze is beschikbaar in een eentraps- of tweetrapsuitvoering. Naast de standaard temperatuurcontrole tijdens het kook- en maischvatproces, kan de TSW ook zorgen voor een optimale temperatuurregeling tijdens het fermentatieproces. De tweetraps-TSW regelt zowel de koeling voor de koelkast waarin het wort wordt bewaard als de verhitting van de fermentatieketel. Door dit tweetrapsvermogen beschikt u over één regelaar die kan fungeren als twee onafhankelijke regelaars. Samen met deze specifieke toepassing kan de TSW worden gebruikt in drankenkoelers of in andere koeltoepassingen. Bij koelprocessen heeft de TSW een voordeel, omdat het over een groot relais van 20 ampère beschikt dat direct compressoren kan aansturen tot maximaal 10 ton. Bovendien kunt u met de TSW een ontdooitijd vastleggen. In tegenstelling tot zijn voorlopers wordt de TSW standaard geleverd in een weerbestendige, IP65-behuizing en beschikt hij over een verwisselbare temperatuursonde.

Optimaal brouwproces
Gedurende het brouwproces bewaken vlotterschakelaars, zoals de Dwyer F7-series, het vloeistofniveau in elke fase. Infraroodthermometers, zoals de Dwyer IR-series, monitoren procestemperaturen. Professionele brouwers en thuisbrouwers kunnen de zakformaat WPH waterbestendige pH-tester gebruiken voor het meten van de pH in hun wort vóór de fermentatie. Dit moet normaal gesproken worden aangehouden op 5,0 tot 5,5 om een rijke kleur en een hoppige smaak te kunnen garanderen. Al deze Dwyer-producten dragen bij aan een kwalitatief hoogstaand, geautomatiseerd proces dat zowel professionele brouwerijen en amateurbrouwers een heerlijk en voordelig biertje oplevert. U vindt ze allemaal in ons assortiment. Proost!

Voor meer informatie over de Dwyer-producten voor bierbrouwerijen gaat u naar de website van Hitma Instrumentatie. Ook Hitma Filtratie en Monstername.nl leveren producten voor het brouwproces. Vraag gerust om advies over bijvoorbeeld filtratie en separatie en monsternametechnologie.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy