Volledig Hitma-assortiment
2022-04-05 13:53:00

Help! Earth Overshoot Day valt in 2022 eerder dan ooit

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Astrid van Ballegoy op 5 april 2022

Vorig jaar vroeg ik aandacht voor Earth Overshoot Day; de dag waarop we ons quotum van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde hebben opgebruikt. Toen was 29 juli de wereldwijd berekende datum. In Nederland viel Overshoot Day in 2021 al op 27 april. Ik was benieuwd of er sindsdien al iets is verbeterd. Maar helaas. De Nederlandse dag waarop we de jaarlijkse biocapaciteit van onze planeet hebben verbruikt, als iedereen op aarde zou leven zoals wij Nederlanders, valt dit jaar zelfs eerder; op 12 april in 2022.

Uitputting natuurlijke grondstoffen
Het zo snel opgebruiken van ons eigen natuurlijke kapitaal vormt een groeiend economisch risico. We schepen onze kinderen al op met de gevolgen van klimaatverandering en straks kunnen ze door de uitputting van de natuurlijke grondstoffen misschien ook niet meer voorzien in hun basisbehoeften. Onze huidige én toekomstige productie- en consumptiepatronen moeten echt radicaal veranderen als we nog iets willen overlaten aan de generaties na ons.

Zonder grondstoffen geen productie
Het probleem van de beschikbaarheid van grondstoffen wordt alleen maar groter. En zonder grondstoffen geen productie. Waarom lijkt de overgang naar circulair produceren dan toch zo langzaam op gang te komen? De Rabobank heeft een database opgebouwd uit ruim 170 projecten en fabrieken. Hieruit zou blijken dat de groeispurt van geavanceerde recycling explosief is (een verwachte groei in capaciteit van 300 tot 400 procent in 2025 ten opzichte van 2020). De projecten verschillen in schaal. Met name bij projecten om oud plastic een nieuwe bestemming te geven, ontstaan tijdelijke samenwerkingsverbanden waarbij op verschillende technologieën wordt ingezet. De potentie lijkt groot en er is een grote vraag naar circulaire kunststofoplossingen. De (economische) haalbaarheid moet nog wel worden bewezen.

Het zo snel opgebruiken van ons eigen natuurlijke kapitaal vormt een groeiend economisch risico.

Ketensamenwerking
Ook bij Hitma ervaren we dat het circulair maken van onze kunststof productlijnen nog niet zo eenvoudig is. Gelukkig zit er wel schot in de zaak. De eerste leveranciers en klanten haken aan. Dat is een stap vooruit in de ketensamenwerking. Daarnaast zijn twee studenten nu full time bezig met ons ‘single-use wordt circulair-project’. Ik heb goede hoop dat het project mede door hun inzet in een stroomversnelling komt. Ik weet natuurlijk ook wel dat het landelijk gezien slechts een druppel op een gloeiende plaat is, maar toch hoop ik dat we hiermee een kleine bijdrage leveren aan het naar achteren schuiven van Overshootday in 2023.    

 

* Dit blog is ook als column verschenen op Maakindustrie.nl.

 

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy