Volledig Hitma-assortiment
2017-07-14 17:39:00

Wat is er toch aan de hand in de technische wereld?

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door Astrid van Ballegoy op 14 juli 2017

Wat is er toch met ons aan de hand? Al jaren roepen we dat we techneuten tekort komen, maar wat doen we er aan? Pak de Techbarometer 2017 er maar eens bij. Het ROVC iHet ROVC is een technische opleidervroeg aan 1164 werkgevers in de industrie en utiliteitsbouw naar hun verwachtingen over de markt-, organisatie-, HR-, en opleidingstrends in de techniek. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat er de afgelopen vijf jaar een tekort aan technici was. En het overgrote deel verwacht dat dit probleem de komende vijf jaar blijft bestaan.

Hoe nu verder?
We weten precies wat de oorzaken zijn. De aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven is niet in orde en natuurlijk hebben we last van de vergrijzing. Anno 2017 jammeren we ook nog steeds over het slechte imago van de technische sector. Oké, dit roepen we dus al jaren.

Kom in actie
Uit de Techbarometer blijkt dat de respondenten van mening zijn dat initiatieven vanuit het bedrijfsleven zelf moeten komen om het tekort aan techneuten een halt toe te roepen. Mooi! We weten dus met welke problemen we te maken hebben. De oorzaken zijn bekend en we moeten het zelf oplossen. Laten we dat dan ook doen!

Techniekboodschap verkondigen
Gelukkig zie ik om me heen steeds meer technische bedrijven die jongeren uitnodigen om te laten zien dat de heersende opvatting over werken in de techniek niet klopt. En wat mij betreft, richten we ons ook op jonge kinderen. Iedere week techniekles op de basisschool. Hupsakee, meteen vanaf groep 1! Techneuten die echt begaan zijn met de toekomst van hun vakgebied, zouden tijd en middelen moeten krijgen om de techniekboodschap te verkondigen. En als je tussen de 11 tot 30 jaar werkzaam bent bij dezelfde technische organisatie (en dat is maar liefst 66% van het technisch personeel), dan ben je volgens mij meer dan betrokken bij je vak.

Kennis overdragen
Oké, die vergrijzing is natuurlijk wel een dingetje. 57% van de technici is tussen de 41 en 65 jaar oud. Over niet al te lange tijd is er een grote uitstroom van mensen die met pensioen gaan. Het tekort zal daardoor nog verder toenemen en bovendien is de kans groot dat er veel kennis verloren gaat. Laten we daar snel op inspelen. Met opleidingen, maar ook door nu al jongeren aan te trekken of mensen die willen omscholen. Zet ze naast ervaren collega’s. Zo kunnen belangrijke vaardigheden worden overgedragen en zijn bedrijven goed voorbereid op het toekomstige vertrek van medewerkers.

De wereld opschudden
Al met al ben ik ervan overtuigd dat veel jonge mensen prima hun draai zouden kunnen vinden in een technisch bedrijf. Als je een toekomst wilt opbouwen, komen zekerheden als baangarantie en langere dienstverbanden tenslotte goed van pas. Om ze alvast te laten zien hoe fijn het is bij ons in de technische wereld, zou ik het volgende willen voorstellen: Maak jij in je technische werkomgeving iets mee dat het delen waard is? Doe dat dan met de hashtag #techniekisleuk. En laten we vooral elkaars berichten delen. Zo breidt de #techniekisleuk-olievlek zich vanzelf uit. Want één techneut kan het verschil maken, maar met elkaar schudden we de wereld op.

Astrid van Ballegoy (@Astrid_Hitma)

P.S. Dit blog verscheen eerder als column op Processingprofs.nl.

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy