Volledig Hitma-assortiment
2016-01-27 16:01:00

De deur van ons filtratielaboratorium staat altijd open

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 27 januari 2016

De volgende keer dat we klanten in ons filtratielaboratorium over de vloer krijgen, sluiten we de lamellen. En wel hierom; De deur van ons laboratorium staat altijd open voor iedereen die filtreerbaarheidstesten wil laten doen. Klanten, scholieren en andere geïnteresseerden kunnen tijdens zo’n onderzoek door de microscoop meekijken. Dit leidt echter altijd tot nieuwsgierige blikken en vragen van mijn marketingcollega’s.

Wijnproeverij
Vanuit het Hitma-kantoor kijken mijn collega’s uit op het dienstengebouw met het laboratorium. Als we daar met klanten filtertesten doen, hebben de marketeers het altijd direct door. Ze weten dat de kans groot is dat onze laborant Stefano van Schie filters test ten behoeve van voedingsmiddelen. Ze hopen dan op een proeverij van bier, wijn of snoepgoed.

Lysozymen filtreren
Zo ook vorige week toen twee kwaliteitsmedewerksters van één van onze klanten en Stefano in het laboratorium aan het werk waren. Al snel kwam er een Whatsapp-berichtje binnen: “Wat doen jullie daar in het lab?” Tijdens de lunchpauze stuurden we het antwoord: “We zijn Lysozym aan het filtreren.” Zo daar hadden ze vast niet van terug. Het marketingteam zou voor dit enzym niet meteen het laboratorium in stormen.

Conserveermiddel
Dat deden ze inderdaad niet, maar de marketingcollega’s hadden blijkbaar wel meteen Wikipedia geraadpleegd. Want de volgende vraag kwam al snel door: “Hebben we het hier over bier?” Oké, ze hadden ontdekt dat Lysozym (Lysozym hydrochloride) wordt gebruikt als conserveermiddel in bier en hoopten vast dat er aan het eind van de werkdag bier geproefd kon worden.

Remt groei melkzuurbacteriën
“Gaat over een eiwit dat wordt gewonnen uit kippeneieren”, antwoordden we. Lysozym wordt als voedingsenzym verkregen uit kippeneiwit. Het voedingsadditief lysozym remt de groei van melkzuurbacteriën in bijvoorbeeld bier. Het enzym, ook wel muramidasen genoemd, kan worden toegepast in veel voedings- en genotmiddelen. Bijvoorbeeld in (geiten)kaas (ter preventie van afwijkingen door gasvorming als gevolg van de uitgroei van Clostridia) en in wijn (om afwijkingen te voorkomen door de groei van melkzuurbacteriën). Ook in babyvoeding en cosmeticaproducten wordt het gebruikt. Het zijn enzymen die de wand van een bacterie aanvallen en daardoor ingezet kunnen worden als natuurlijk conserveermiddel (E1105). Lysozymen komen trouwens ook voor in traanvocht, bloed, speeksel, eieren, enz. en worden vaak gevonden in witte bloedcellen.

Filtratie-oplossing
Toen het mijn collega’s duidelijk werd dat er niets geproefd kon worden, bleef het stil en konden we samen met de twee kwaliteitsdames ongestoord onze testen afronden. Aan de hand van de uitkomsten van dit laboratoriumonderzoek adviseerden we deze klant over de meest geschikte filtratie-oplossing voor hun toepassing.

Praktijk nabootsen
Bij de keuze van een filterset speelt naast de prijs ook altijd het type vloeistof dat gefiltreerd moet worden en de benodigde capaciteit (hoeveelheid te filtreren vloeistof per minuut) een rol. Verder wordt de processituatie bij de keuze betrokken. Bij deze applicatie is de omgeving steriel en de filters moeten dat dus ook zijn. Welke test we gebruiken is afhankelijk van de toepassing bij de klant. We bootsen feitelijk de praktijk na. De kwaliteitsmedewerksters hebben met eigen ogen kunnen zien hoe wij tot ons advies komen. Dat schept duidelijkheid.

Welkom
Heb jij ook een filtratievraag en wil je hiervoor een kijkje komen nemen in ons laboratorium? Je bent van harte welkom. Ook studenten met vragen over vloeistoffiltratie staan we graag te woord. En trek je vooral niets aan van onze nieuwsgierige collega’s. Die houden we wel op afstand.

Gerard de Ruiter Specialist Procesfiltratie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy